Barffaus eli raakaruokinta on hittijuttu!

Barffaus eli raakaruokinta tutuksiTouho_raakaruoka

Koiran ja kissan luonnollisen ruokinnan tarkoituksena on jäljitellä mahdollisimman tarkasti eläimen lajityypillistä ravintoa.
Eläimelle tarjotaan raakaa ruokaa, jota ne söisivät luonnossakin: lihaa, luita ja sisäelimiä sekä pieni määrä kasviksia. Erityishuomiota kissan raakaruokinnassa on kiinnitettävä tauriinin,
jonka saanti on kissalle välttämätöntä. Ruokavaliota voidaan täydentää esimerkiksi kokonaisilla sydämillä ja sydänjauhelihalla, jotka ovat hyviä tauriinin lähteitä.

Koiran raakaruokinta

Koiran raakaruokintaan on olemassa eri tapoja (barffaus, saalismalli, 50/50 jne.) ja ne eroavat toisistaan etenkin lihan ja luun määrien ja koostumuksen suhteen.
Selkeää rajaa eri ruokintatyylien välille on vaikeaa vetää ja siksi mekin puhumme melko vapaasti sekä barffauksesta että raakaruokinnasta. Koiran raakaruokinta voidaan aloittaa joko vaihtamalla suoraan raakaa tai vähitellen totuttamalla.

Kissan raakaruokinta

Kissan BARF-raakaravinnon tulisi sisältää pääasiassa proteiineja sekä rasvaa. Hiilihydraatteja kissa ei tarvitse juuri ollenkaan.
Proteiinien lisäksi kissasi tarvitsevat rasvahappoja (omega-6 ja omega-3), joita on luonnostaan sian- ja kananlihassa sekä rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa.
On kuitenkin syytä muistaa, että rasvaiset kalat sisältävät paljon rasvaliukoisia vitamiineja: yliannostusvaaran vuoksi niitä tulee antaa kissalle korkeintaan kerran viikossa.KIssa-raakaruoka_katse oikealle
Kissan on saatava riittävästi tauriinia päivittäisestä ravinnostaan. Kissa saa luonnollisesta ruokavaliostaan tauriinia metsästämistään pikkujyrsijöistä ja linnuista, jotka se syö luineen ja sisäelimineen.
Koska kuumentaminen tuhoaa suurimman osan tauriinista, teollisessa kissanruoassa ei ole tauriinia kuin lisätyssä muodossa.
Kissanpennulle tauriinin puute voi aiheuttaa sokeutumisen, ja emokissan tauriininpuutos johtaa herkästi kuolleiden tai epämuodostuneiden poikasten syntymiseen.
Sisäelimet, joista eritoten sydämet, sisältävät paljon kissalle tärkeää tauriinia, minkä vuoksi kissalle olisi hyvä tarjota sisäelimiä 2–3 kertaa viikossa.

Täysikasvuisen koiran pitäisi syödä päivittäin raakaruokaa annos, joka vastaa 2–5 % sen painosta.
Pentukoiran ruokinta riippuu paljolti rodun koosta. Tärkeää on, että pentu pysyy sopivan hoikassa ja hyvässä kunnossa kasvukauden aikana.

Jokainen koira on yksilö ja optimaalinen annoskoko riippuu muun muassa iästä, aktiivisuudesta, aineenvaihdunnasta ja elinympäristöstä. Seuraa aktiivisesti lemmikkisi terveyttä. Jos koira laihtuu, voit lisätä ruokamäärää tai jos paino nousee, on syytä pienentää annoksia.

Kuinka usein koiraa BARF-ruokitaan?

On suositeltavaa, että täysikasvuiselle koiralle annetaan BARF-ruokaa kerran päivässä. Harvakseltaan ruokailu on koiralle luontevaa, sillä luonnossakin koiraeläimet syövät kerralla yhden suuremman aterian ja paastoavat loppupäivän.
Jotkut koirat voivat olla nirsoja tai jopa kieltäytyä ruoasta, jos sitä on tarjolla liian usein. Jos koirasi on tottunut syömään useamman kerran päivässä, voit toki huoletta jatkaa näin.

Suurin osa koirista tottuu BARF-ruokintaan helposti

Uusiin asioihin tottuminen voi joillakin koirilla viedä aikaa. On täysin normaalia, että koira saattaa reagoida kuivamuonan vaihtuessa raakaan, koska se ei ole tottunut yhtä ravinteikkaaseen ruokaan.
Suurimmalla osalla ruokavalion vaihdos sujuu ongelmitta, mutta jos vaihdokseen liittyviä oireita (esim. löysä vatsa) on tullakseen, ne loppuvat itsestään, yleensä viikon tai kahden viikon kuluessa, kun koira tottuu uuteen ravintoon.

Entäpä kissat sitten?

Luonnossa elävät kissat taas syövät useita pieniä aterioita pitkin päivää. Tämän vuoksi on tärkeää, että kissalle tarjotaan ruokaa usein, tai ruokaa on koko ajan saatavilla.
Voit siis tarjota kissalle raakaruokaa useita kertoja päivässä.
Toinen kissoille ominainen asia on, että ne vaativat ehdottoman tuoretta ruokaa.
Tästä syystä raakapakastetut annospullamme ovat niille loistava vaihtoehto, ne ovat vähemmän prosessoituja ja luonnolliset ravintoaineet säilyvät niissä mahdollisimman hyvin.

Tutustu tuotteisiimme koirien raakaruokinnasta ja kissojen raakaruokinnasta!

Lähde: www.mushbarf.com